Селски закон: Сестри осудени на јавно силување

Loading...

Сестрите се осудени поради својот брат кој побегнал со мажена жена.Индиските активисти се кренале на нозе откако две сетри биле осудени на казна јавно силување и понижувачка „гола прошетка“ низ селото додека лицата им се прекриени со црна боја.
Сестрите Кумари од индиското село Багхпат, стари 23 и 15 години на оваа казна поради нивниот брат кој попбегнал во непознат правец со мажена жена и тоа од повисок социјален слој.
Девојките на казна ги осудил „советот на старци“ во селото, а тие инаку се припаднички на сиромашниот слој граѓани, Далита. Жената која побегнала со нивниот брат била во договорен брак со локален богаташ.
Сестрите се жалеле до Врховниот суд на пресудата и барале од властите да реагираат, бидејќи не смеат да се вратат дома поради стравот од оваа брутална казна, а за тоа време немаат каде да живеат.
Селските совети во Индија главно се составени од постари членови на заедницата, а иако сите судови ги прогласиле за илегални, во повеќето села во Индија тие се уште донесуваат вакви пресуди и тие дури и се извршуваат, пишува „Time“.Индиските активисти се кренале на нозе откако две сетри биле осудени на казна јавно силување и понижувачка „гола прошетка“ низ селото д

loading...
Loading...