Семејни писма решиле загатка стара 116 години

Loading...

Сопругата на пистелот Оскар Вајлд, Костанца, со својот брат разменила вкупно 130 писма кои, помеѓу останатото, ја откриваат нејзината ненадејна смрт.Неочекуваната смрт на сопргата на познатиот писател Оскар Вајлд, на возраст од 40 години, е загатка за која се бара одговор веќе 116 години. Се јавувале различни теории, од тоа дека и бил оштетен рбетот откако паднала по скали па до тоа дека добила сифилис од сопругот. Мистеријата конечно е решена.Мерлин Холанд, внук на Вајлд, објавил семејни писма од кои може да се заклучи од што умрела Костанца Вајлд. Во нив се наведуваат симптоми кои денес се поврзуваат со мултиплекс склероза. Но, очигледно дека нејзините тогашни доктори не биле во состојба да ѝ ја дијагностицираат болеста иако мултипкелс слклерозата тогаш била препознаена како болест.Костнца се лечела кај неименуван германски доктор кој ја лечел со топли купки и струја и кај Талиан Луиџи Марио Босијо кој верувал дека невролошките и менталните болести може да ги лечи со гинеколошки операции. По една таква Констанца паднала во кома и починала. На крајот Босијо го убил мажот на една од неговите пациентки која исто така починала од неговиот нож.Костанца се омажила за Оскар Вајлд во 1884, но откако завршил во затвор поради хомосексуалност во 1895 година, побегнала со двата сина во Европа, а презимето го променила во Холанд.Неочекуваната смрт на сопргата на познатиот писател Оскар Вајлд, на возраст од 40 години, е загатка за која се бара одговор веќе 116 години. Се јав

loading...
Loading...