Си го изгоревте јазикот? – Еве што треба да направите!

Loading...

Не постои личност која не си го изгорела јазикот барем еднаш, благодарение на врелата храна или некој напиток.Искуството покажува дека тоа обично се случува кога јадеме топено сирење, врел компир или месо, бидејќи овие намирници долго ја задржуваат топлината во нив.
Изгорениците на јазикот се исти како и оние на кој било друг дел од телото, не не може да се третираат исто како изгорениците на било кој дел од телото со помош на лед или некој друг вообичаен начин.
Меѓутоа поради чувствителноста јазикот може да ви трпне дури 3 дена, да боли, да биде црвен и отечен.

 
За тоа да се ублажи земете голтка ладна вода и држете во устата додека водата не се стопли, па пукнете и земете повторно ладна голтка вода, повторувајте го ова неколку минути.
Се додека имате изгореница на јазикот избегнувајте да јадете топла храна и не консумирајте топли напитоци, бидејќи може да ви се влоши состојбата.Искуството покажува дека тоа обично се случува кога јадеме топено сирење, врел компир или месо, бидејќи овие намирници долго ја задржуваат топлинат

loading...
Loading...