Сигурно барем еднаш сте пиеле чај од камилица но ова не сте го знаеле!

Loading...

Камилицата уште ја нарекуваат и кралица меѓу чаевите!Оваа лековите билка најчест е избор кога сакаме да испиеме шолја топол чај, особено кога сме настинати. 
Нејзините лековити својства се познати оддамна, особено за тегобите во желудникот. Но, листата на лековити дејства на камилицата е долга. 
Шолја чај од камилица на ден може да го намали ризикот од рак, сметаат истражувачите. 
Помага при алегрии и многу болести на желудникот, кај нередовен месечен циклус и сите видови на тегоби во стомакот, помага при несоница, температура, болни рани…
Камилата ја ублажува болката, ги смирува грчевите, се користи и кај воспалени очи, кај кожни осипи и помага при забоболка, но и за смирување.

Постојат повеќе видови на камилица, а најлековити се римската и германската камилица. Во Македонија најчесто се употребува германската камилица. 
Исто така истаражувањата покажаа дека камилицата поради своето дејство може да помогне и кај кандида. Цветовите на оваа билка содржат неколку органски споеви кои ги ублажуваат менструалните болки. 
Исто така помага и при акни.
Велат дека камилицата ја оживува секоја градина па посадете ја покрај некоја билка за која е потребна посебна нега. Оваа лековите билка најчест е избор кога сакаме да испиеме шолја топол чај, особено кога сме настинати. 
Нејзините лековити својства с

loading...
Loading...