Силувал 10 годишно дете, а државата му плаќа 14.000 евра затоа што…

На осудениот силувач Давор Лониќ државата мора да му плати  отштета  „поради  нехуманите услови во зтворот во Пула“. Тој  се жалеле дека е „одвоен од семејството“, дека зимно време „му е ладно, а летно време претоплои дека е во ќелија со премногу луѓе.“Дали е ова можно?
На осудениот силувач на малолетно девојче, 58- годишниот педофил Давор Лониќ, Република Хрватска треба да му плати дури 10.000 евра  отштета „поради нехуманите услови во  пулскиот затвор“  во кој престојувал година дена. Ова не е се: Хрватска ќе му исплати и дополнителни 4000 евра, за надокнада на судските трошоци! Ова е пресуда на европскиот суд за човекови права во Сразбур, каде Лониќ се жалел, бидејќи му било ускратено „паравото на правично судење“, но и поради  лошите услови во  Пула каде му било тесно и нехигиенски, зимно време ладно а летно време топло!
Поради пренатрупаноста во затворот во Задар, Лониќ бил префрлен во затворот во Пула во 2010 година, по што бил осуден на 15 години затвор поради долгогодишно силување на малолетничка која ја нападнал прв пат во подрумот на својата куќа кога имала само 10 години! Сексуалното злоупотребување траело се додека девојката не тргнала во втора година средно училиште, а откриено било кога жртвата се обидела да се убие. Девојката била спасена во последен момент, а потоа отишла во манастир.
Лониќ  се жалел дека во затвотот бил „оделен од семејството“, дека во „ќелија од 23,5 квадрати престојува со уште 7 луѓе и орман, дека не може да се движи,  не може да се тушира повеќе од еднаш неделно“ и дека поради само еден тоалет во ќелијата „често мора да мокри во шише“Дали е ова можно?
На осудениот силувач на малолетно девојче, 58- годишниот педофил Давор Лониќ, Република Хрватска треба да му плати дури 1

Пронајдете не на следниве мрежи: