Сите 7 седмооделенки кои забременија на екскурзија абортираа

Loading...

Седумте ученички, на возраст од 13 и 14 години, коишто затруднеле во рамките на училишната екскурзија во Босна и Херцеговина, ја завршиле бременоста кај гинеколог.  Вестa за девојките, чиј идентитет се крие, а кои доаѓаат од еден мал провинциски град во Босна и Херцеговина, во јавноста ја објави гинекологот и координатор за здравје од Бања Лука, Ненад Бабиќ.- Можете ли да замислите како родителите се чувствувале кога дознале дека нивната ќерка- дете е бремена? И тоа во мало село во кое тоа е срамно. Девојките одат таму и во училиште. Семејствата се обележани за цел живот – изјавил Бабиќ за босански „Билд“.
Од почит за ученичките и нивните семејства, Бабиќ не сакал веднаш да зборува за случајот, кој е поврзан со недостатокот на едукација на младите за сексуалното образование. Чекал некое време и приказна во јавноста ја објави половина година откако девојките направиле абортуси, кои биле неопходни за заштита на нивното здравје.
– Знаев како светот и јавноста ќе реагираат кога ќе слушнат за овој случај. Па, решив приказната да ја кажам на сите медиуми. Неопходно е да се подигне свеста и да се привлече внимание од недостигот од едукација на младите за својата сексуалност. Овие деца едноставно не се правилно информирани. Не ги воспитале ни нивните родители, ниту во училиште – вели Бабиќ.
Според него, девојките од абортусот и шокот добро се опоравиле и сите им помагаат веднаш да се вратат во нормален живот.
Тие останале бремени откако заминале на петдневна екскурзија и по одредено време било утврдено дека дури седум од затруднеле на екскурзијата.- Можете ли да замислите како родителите се чувствувале кога дознале дека нивната ќерка- дете е бремена? И тоа во мало село во кое тоа е срамно. Де

loading...
Loading...