Сите грешки во пржењето

Loading...

Маслата и мастите се неизоставен дел во подготвувањето на храна, но често се поставува прашањето кој вид масло е најдобар.Нутриционистот Милка Раичевиќ вели дека сите масти се здрави и потребни, но важна е термичката обработка. Најдобро е да се користат голем број на различни масла и масти во исхраната, во подготовка на оброците и како додатоци во салати, а ако немате многу можности, комбинирајте сончогледово, маслиново масло и маст .
1. Маслиновото масло
Кога ја подготвувате на маслиново масло, храната ставете ја на ладно масло, а потоа се заедно загрејте. Кога храната ќе ја спуштите во ладно масло, таа ќе направи некој вид на заштитен слој и нема да дозволи да излезат хранливите и здрави материи.

2. Масло од палма
Исклучително добро издржува високи температури и е идеален за печење и пржење. Со оглед на фактот дека ваквата храна апсорбира многу маснотии, подоцна ставете ја на салфетка, која ќе го собере вишокот.
3. Масло од сусам
Тоа е многу здраво, со тоа што има карактеристична миризба и вкус, која не му одговара на секој. Во овој случај, на тава испржете сусам, тој ќе испушти масти во кои можете да го спуштите месото.

4. Масти и путер
Свинската маст не трпи високи температури, бидејќи така ги губи својствата. Храната која имате намера да ја пржите или печете ставете ја во ладна маст, на тој начин нема канцерогени елементи. Ако не користите маст, користете путер.
Сончогледово масло не го користете премногу пати!
Сончогледовото масло добро ги поднесува високите температури, но не можете да го користите повеќе пати како палминото масло. Кога подготвувате прво загрејте го, а потоа додадете ја храната.Нутриционистот Милка Раичевиќ вели дека сите масти се здрави и потребни, но важна е термичката обработка. Најдобро е да се користат голем број на р

loading...
Loading...