СКАНДАЛ: На Србите им ги укинаа “Viber” и “WhatsApp”

Loading...

Двата исклучително популарни сервери, кои на илјадници Срби им беше начин да комуницираат бесплатно со нивните роднини и пријатели во странство, без трага исчезнаа од Гугл Плеј: ниту “Viber” ниту “WhatsApp” неможат да се инсталираат на паметните телефони (смартфони) кои ги работи платформата  на Гугл-Андроид  за мрежите на локалните мобилни оператори, во Република Србија.
За оние кои не знаат, тие се исклучително корисни апликации за мобилни телефони, кои го ослободуваат буџетот на граѓаните. “Viber” е VoIP (Voice over IP) услуга која им овозможува на своите корисници да зборуваат со било кого и било каде, бесплатно, ако и соговорникот на неговиот смартфон ја има оваа апликација.
“WhatsApp” е сервис кој им овозможува на луѓето кои ја имаат оваа апликација на нивниот уред да испраќаат бесплатни текстуални пораки.
Пластично објаснувања: наместо да разговарате со вашиот роднина кој живее во Австралија и да платите поскапо отколку авионска карта во Сиднеј, вака нема да плаќате воопшто, или наместо да плаќате одредена сума на пари за да испратите SMS порака на некој пријател од Хрватска, на овој начин пораките ви се бесплатни.
Постои сомневање дека ова е дело на оние кои дирекно, финансиски биле погодени од овој сервер.
– Како инаку да се објасни фактот дека и двата сервера исчезнаа во речиси истиот момент? – вели Милан, изреволтиран корисник, кој се сомнева дека мобилните оператори ќе го решат овој проблем.
Тој вели дека контактирал со сите три српски мобилни оператори за да се утврди која е позадината на ова, но одговор во моментов не добил.
Сите три компании негираат дека имаат каква било врска со ова.
– ВИП во никој случај не е поврзан со отстранувањето на овие апликации на Гугл Плеј. Нашите корисници кои претходно ги преземаа “Viber” и  “WhatsApp”, истите непречено ги користат на нашата мрежа – изјавил овој оператор.
Телеком Србија во официјалната изјава за Телеграф вели дека “во никој случај не се поврзани со исчезнувањето на овие Гугл Плеј апликации”
– Овие апликации не се во сопственост на Телеком Србија, па во никој случај не можеме да влијаеме врз нивното инсталирање или отстранување од пазарот – велат тие.
Од Теленор изјавуваат дека луѓето кои веќе ги имаат инсталирано овие апликации немаат никакви проблеми со истите.
– Одлуката да се повлечат овие апликации од Гугл Плеј пребарувачот нема никаква врска со мобилните оператори – велат Теленор.
Двата исклучително популарни сервери, кои на илјадници Срби им беше начин да комуницираат бесплатно со нивните роднини

loading...