Скандал: Се промовира хомосексуалност во учебниците!

Loading...

Спорниот учебник, според порталот „Fejsbuk reporter“ бил воведен во наставата преку покраинските власти и без дозвола на републичкиот министер за образование, надлежните институции и родителите.Учебникот, сепак бил воведен во наставата на десетина училишта во Вршац, Алибунар, Нови Сад, Сремски Карловци, Ириг, Стара Пазова, Зрењанин, Бечеј и во Кикинда, а планот бил од наредната година да се користи во сите гимназии и стручни училишта во Војводина.
Порталот пренесува дел од цитати, кои, како што констатира, недвосмислено укажуваат на промовирање на хомосексуализмот и на LGBT заедницата, а ги критикуваат семејството, и религијата и подучуваат дека не треба да постои долна граница за почетокот на сексуалните активности.

 
„Со долготрајните истражувања и проучувања е заклучено дека хомосексуалноста е нормална и позитивна варијанта на човековата сексуалност“, е еден од цитатите.
Порталот пренесува и дел од учебникот во кој се вели дека: „Не постојата докази дека родителите имаат влијание врз сексуалната определба на децата бидејќи постојат примери ина хомо и хетеро сексуални деца кои потекнуваат и од хомо и од хетеро сексуалните семејства“.
Наведувајќи уште десетина други „аргументи“ од учебникот, порталот забележува дека за ниту еден од нив не била наведена фуснота, ниту пак извор од кој се црпе информацијата.
Извор: mkd-news.comУчебникот, сепак бил воведен во наставата на десетина училишта во Вршац, Алибунар, Нови Сад, Сремски Карловци, Ириг, С

loading...
Loading...