Слабејте како викинзи

Нордиската диета станува се повеќе популарна меѓу познатите, а неколку истражувања потврдиле дека овој начин на исхрана е одличен начин за симнување на вишокот килограми, како и за доведување во ред на организмот и подобрување на вкупното здравје.Нордиското мени го регулира крвиот притисок и го симнува штетниот холестерол, а големо влијание има кај ракот, дијабетесот тип 2 па дури и кај Алцхајмеровата болеста.
Луѓето во нордиските земји спаѓаат меѓу оние кои имаат најмалку проблеми со вишокот килограми.
Во научната студија од 147 дебели пациенти колку што учестувале во истражувањето, оние кои применувале нордиска ихрана ослабнале 4,7 килограми по 26 недели, а контролната група успела да „симне“ само 1,5 килограми. Нордиската диета во голема мерка од намирници кои ги согоруваат мастите.
Дозволено е овошје и зеленчук, со нагласок на боровници, капини, малинки, потоа јаболки, крушки  сливи, а од зеленчук се препорачува праз, цвекло, морков, келераба, тиква, компир и лук.
Многу е важно да се јаде зелка, карфиол, кељ, спанаќ и останато зелен зеленчук.
Забрането е: транс маснотии, брза храна, сокови, преработена храна и адитиви во храната.
Во нордиската исхрана рибата е неизбежна, што е одлично бидејќи е преполна со витамин Д, омега 3 масни киселини, јод, цинк и други важни нутритиви. Дозволени се сите видови риба, посебно харинга, скуша, лосос и бела риба. Препорака е дека треба да се јаде риба најмалку двапати неделно, а да се намали конзумирањето на масно месо. Се препорачува дивеч да се јаде.
Млекото и јајцата се дозволни, но во умерени количини.
Се препорачува да се јаде ореви, лешници, бадеми, но и чиа семе, лен, семки, сончоглед. За дополнителен извор на протеини на располагање се леќа, грав и грашок.
’Рж, јачмен и овес се главни житарки во нордиската исхрана, и тоа колку помалку преработени, толку подобро.Нордиското мени го регулира крвиот притисок и го симнува штетниот холестерол, а големо влијание има кај ракот, дијабетесот тип 2 па дури и кај Алцх

Пронајдете не на следниве мрежи: