Сланина со глазура од пивоСостојки:
8 тенки листови сланина
½ шолја мед
½ темно пиво
1 лажица сенф
Начин на подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 150 С. Плехот обложете го со хартија за печења.
2. Во тавче со нелепливо дно загрејте мед, кога ќе почне да врие намалете ја температурата и оставете да струи 3 минути, па потоа додадете го пивото и оставете да струи додека смесата не се намали за половина. Тргнете од рингла и ставете сенф.
3. Во меѓувреме на плех наредете ја сланината, прекријте со хартија за печење и печете 14-15 минути.
4. Со хартија соберете го вишокот маснотија од печената сланина и премачкајте ја со глазурата од пиво.
5. Намалете ја температурата на рерната на 130 степени Ц и вратете ја сланината да се пече додека не стане крцкава, околу 40-50 минути.
6. Печената сланина извадете ја од рерна и ставете ја на хартија да се исцеди вишокот на маснотија, но така што глазираната страна да биде одозгора. Послужете веднаш.
Добар апетит!
Повеќе рецепти, кулинарски трикови, диети, совети за здравје и начин на исхрана, можете да најдете на фан страната на НАЈАДИСЕ.МКСостојки:
8 тенки листови сланина
½ шолја мед
½ темно пиво
1 лажица сенф
Нач