Случај кој го шокираше регионот: Еве што се случи со девојчињата кои забременија на училишна екскурзија

Девојчињата кои забременија на училишниот излет – абортирале! Иако звучи неверојатно, ова навистина се случило. Веста за девојчињата, чиј идентитет е сокриен, а кои доаѓаат од мало место во Босна и Херцеговина, во јавсноста ја пуштил гинекологот од Бањалука и државниот здравствен координатор, Ненад Бабиќ.„Можете ли да си замисилте како се чувствувале тие родители кога дознале дека нивните малолетни ќерки се бремени? И тоа во мало село во кое тоа е засрамувачки. Девојчињата таму одат на училиште. Семејствата се обележани засекогаш“, изјавил Бабиќ.
Поради почит кон учениците и нивните семејства, Бабиќ не проговорил веднаш за овој случај, кој се надоврзува на недоволна едукација на младите за сексуалните односи. Почекал некое време и приказната во јавноста ја изнел половина година откако девојчињата направиле абортус кои, тврди Бабиќ, биле потребни поради заштита на нивното здравје.
„Знаев дека јавноста ќе реагира кога ќе се слушне за овој случај. Затоа одлучив сето тоа да го раскажам во медиумите. Потребно е да се подигне свеста и да се предупреди на недостаток на едукација на младите за нивното сексуално здравје. Овие деца едноставно не се информирани на вистински начин. Тоа не го сториле ниту родителите ниту училиштето“.
Според неговите зборови, девојките закрепнале од абортусот и шокот и сите им помагаат за што побрзо да се вратат во нормален живот.
Недостатокот на едукација по ова прашање е многу изразен во БиХ.
Само во Сараево, кое има 300 000 жители, минатата година биле пријавени 31 малолетна брменост.
„Загрижувачки е фактот што 13-годишни девојки веќе имаат сексуални односи. Денес тоа е тренд. Но не смееме да дозволиме децата да се образуваат за сексуалните односи на улица. На тоа мора да ги подучи училиштето.„Можете ли да си замисилте како се чувствувале тие родители кога дознале дека нивните малолетни ќерки се бремени? И тоа во мало село во кое т

Пронајдете не на следниве мрежи: