Со годините стануваме далтонисти

Loading...

Големината од луѓето како стареат го губат видот. Нашите очи стануваат слепи во разликувањето на бојата, но ние тоа не го приметуваме благодарејќи на мозокот кој работи „прeкувремено“
Научниците откриле дека како стареат луѓето ја губат способноста за разликување боја, зошто дел од окото наречено „конус рецептор“станува се помалку способен да ја обработи бојата. Меѓутоа други делови од нашиот визуелен систем работат повеќе за да се минимализираат последиците.

Во студија која е спроведена во Ливерпул, експертите прегледале 185 луѓе помеѓу 18 и 75 години, кои нормално ја гледаат бојата. Откриле дека изгледот на бојата во очите на учесниците на истражувањето не се променила. Но со текот на времето способноста за разликување на нијансите се намалува посебно за боите јои се во жолто – плавиот спектар.
Тоа станало очигледно кога учесниците биле тестирани додека гледале нијанси зелени на дневна светлина. Помладите ја гледале зелената боја, додека постарите повеќе гледале жолта.
Авторката на студијата Софи Вуердер заклучила дека одредени нервни системи компензираат тоа што на го гледаме, така нашите очи, благодарејќи на мозокот гледаат нормално боја и во позрелите години.Големината од луѓето како стареат го губат видот. Нашите очи стануваат слепи во разликувањето на бојата, но ние тоа не

loading...
Loading...