Со повеќе стоење, согорувате повеќе калории

Loading...

Стручњаците пресметале колку калории може да потроши просечен човек доколку повеќе би стоел во текот на денот. Во една анализа, стручњаците земале во обзир податоци од 46 истражувања и на нивна основа пресметале дека просечен маж во едноминутно стоење, во однос на седење согорува 0.19 калории.Од друга страна пак, жените со просечна тежина со додавање на една минута стоење можат да согорат 0.1 калорија. Тоа значи дека личноста со 65 килограми потрошила дополнителни 54 калории доколку шест часа би стоела. Тоа на годишно ниво значи 2.5 изгубени килограми. 
Во обзир се земени податоци од 1.184 луѓе.
Нешто слично пресметале и другите научници, кои заклучиле дека личностите со просечна тежина за време на еден час стоење трошат околу 9 калории, а дејството е поголемо доколку не е само стоење, туку и менување на позиции или движење.
Дури и ова ако не Ве поттикна со стоење да губите килограми, тогаш барем нека Ве поттикне повеќе да стоите, а помалку да седете, бидејќи ова е добро за Вашето здравје.Од друга страна пак, жените со просечна тежина со додавање на една минута стоење можат да согорат 0.1 калорија. Тоа значи дека личноста со 65 килог

loading...
Loading...