Со прифаќањето на Тиранската платформа, Заев се согласил да го отвори прашањето за химната

Loading...

Лидерот на СДСМ Зоран Заев со прифаќањето на платформата на албанските партии потпишана во Тирана, се согласил и за отворање на прашањето за промена на химната.Портпаролот на ДУИ, Бујар Османи во синоќешната 24 Анализа истакна дека Албанците не ја прифаќаат химната на Република Македонија и бараат нејзина промена.
-Вие имате ситуација во која втората по големина етничка заедница не ја прифаќа таа химна бидејќи ги исклучува нив, ги исклучува во секој аспект од таа химна. Ние велиме за да бидеме полојални кон државата, за да бидеме инклузивни, за да може сите да станеме на иста химна, таа химна треба да не претставува и нас. Меѓутоа за тоа треба двотренинско мнозинство, вели Османи.
Османи поосчува деказа прашањата кои бараат двотретинско мнозинство како промена на химната, знамето и името се бара започнување на дијалог со цел да се изнајде конечно решение.Портпаролот на ДУИ, Бујар Османи во синоќешната 24 Анализа истакна дека Албанците не ја прифаќаат химната на Република Македонија и бараат нејзина

loading...