ШОКАНТНА АНКЕТА! Кој најбрзо ќе научи да свири клавир? – Ром, Бошњак или…

Родителите на учениците од ОУ „Меша Селимовиќ“, останале без зборови кога ги виделе прашањата на анкетата која им била дадена на нивните деца да ја пополнат.Имено, во дадената анкета од децата се барало да дадат одговор на прашањата како што се: „Кого би го повикал на својата роденденска забава?“ или „Кои деца се најпаметни?“, „Кои деца најбрзо ќе научат да свират клавир?“, а понудени биле одговорите: Бошњаци, Хрвати, Срби, Роми и Германци.
Анкетата без знаење на директорот и родителите, ја подели една наставничка по англиски јазик, а според информациите, станува збор за истражување за магистерски труд.

„Не гледам поради што се крева толку прашина, бидејќи сѐ беше направено според законот. Добив одобрување од Министерството за образование, а анкетата требаше да биде анонимна“, рекла наставничката.
Директорот на училиштето Алем Кукиќ, рекол дека не знаел дека анкетата ќе се спроведе и дека му е јасно зошто родителите регирале, со оглед дека станува збор за деликатна теми.
Имено, во дадената анкета од децата се барало да дадат одговор на прашањата како што се: „Кого би го повикал на својата роденденска забава?&l

Пронајдете не на следниве мрежи: