Вкусни и меки и следниот ден, одлични за лесен појадок!Состојки:
Основа
2 јајца
1 чаша јогурт
½ чаша зејтин
1 рамна лажичка сол
10 полни лажици брашно
1 прашок за печиво
За полнење:
сирење
маслинки
капари
оригано
кисела пиперка
кисели краставички
сумомеснато
Подготовка:
Изматете ги јајцата, додадете го јогуртот, маслото, брашното, прашокот за печиво, сирењето и посолете. Тестото поделете го на два дела, во едниот ставете ги сецканите маслинки и капарите, зачинете со оригано или рузмарин, а во другиот дел сецканата пиперка, краставичка и малку сецкано сувомеснато или било што друго.
Полнете ги калапите за мафините претходно добро подмачкани со маргарин. На самиот врв ставете по една маслинка или сецкана пиперка, за да се разликуваат. Печете во загреана рерна на 190 степени 20 минути. Излегуваат околу 12 мафини.Состојки:
Основа
2 јајца
1 чаша јогурт
½ чаша зејтин
1 рамна лажич