Спиете на грб, страна или на стомак? ОТКРИЈТЕ што е најдобро!

Loading...

Спиете на грб, страна или пак на стомак? Вашата омилена поза е поврзана со состојбата на нервите. Спиењето на страна е најздраво затоа што му помага на телото да се ослободи од отровите но и одлично е за нервите и спречува невролошки пореметувања. Иако во текот на ноќта се менуваат голем број на пози, една сепак е доминантна, односно во неа се минуваат голем број часови.
-Интересно е тоа што поголем број на луѓе спијат на страна, што е најраширена поза и кај животните, а се смета за најздрава затоа што успешно го чисти мозокот од штетните радикали кои се насобираат во текот на денот.
Хемикалиите кои се насобираат во мозокот во текот на денот може сериозно да влијаат на здравјето ако се соберат во голема количина, пишува Huffington Post.
Спиењето на страна е добро за дишењето, но лошo за лицето
Спречува појава на болки во грбот. Најважно е што главата е во иста рамнина како и телото, односно на јастук, затоа што во спротивно би можеле да го искривите вратот.
Исто така оваа положба го олеснува дишењето. Но маана е тоа што предизвикува брчки. Кожата е постојано потпрена на јастукот а тоа предизвикува збрчкување.

 
Спиењето на грб е добро за рбетот, а лошо за дишните патишта
Спиењето на грб штити од болки во рбетот и вратот. Најдобар избор е за здравјето на внатрешните органи, а помага и при слабеење. За рбетот да биде во правилна положба најдобро е под колената да ставите јастук.
Спиењето на стомак добро е за болките во долниот дел на грбот, но лошо за вратот
Повременото спиење на стомак ги ублажува болките во долниот дел на рбетот затоа што го намалува притисокот.
Но експеритите велат дека оваа положба е многу лоша за грбот и за вратот затоа што оваа положба овозможува главата цело време да е во иста положба. Иако во текот на ноќта се менуваат голем број на пози, една сепак е доминантна, односно во неа се минуваат голем број часови.
-Интересно е

loading...
Loading...