Србија бара од меѓународната заедница да го запре формирањето на Армијата на Косово

Loading...

Србија жестоко се спротивставува на формирањето „таканаречената армија на Косово“ на територијата на својата јужна област и од меѓународната заедница бараме да ја запре оваа постапка, изјави директорот на српската владина Канцеларија за Косово, Марко Ѓуриќ, цитиран од Танјуг.Србија не ја признава еднострано прогласената независност на Косово, која досега е призната од 114 држави.
– Бараме меѓународната заедница, без одложување, да ја запре оваа опасна ескалација на политичките односи во јужната област, изјави Ѓуриќ пред новинарите во Белград.
„Факт е дека великоалбанскиот проект е главната закана за стабилноста на регионот и формирањето некаква албанска паравојска во Косово ќе биде долевање масло на огнот и закана за тешко воспоставениот мир“, рече Ѓуриќ.
Косовскиот претседател Хашим Тачи денеска на претседателот на косовскиот Парламент, Кадри Весели, му го предаде нацрт законот за трансформирање на лесно вооружените косовски безбедносни сили во редовна армија.Србија не ја признава еднострано прогласената независност на Косово, која досега е призната од 114 држави.
– Бараме меѓународната зае

loading...