Срѓан Керим се сретна со претседателот на Сенегал

Loading...

Кандидатот на Република Македонија за функцијата Генерален секретар на ООН Срѓан Керим се сретна со претседателот на Сенегал Маки Сал.На средбата биле разменети мислења за клучните прашања од агендата на Обединетите Нации, како што се целите на одржливиот развој, безбедносната архитектура, човековите права, а посебно внимание било посветено на приоритетите на Африка како од развојна така и од безбедносна гледна точка.
Претседателот на Сенегал виско ја оценил програмата на Керим, истакнувајќи дека таа целосно соодествува со нивните гледања и Африканските приоритети во агендата на Обединетите Нации. Сенегал ќе го почитува принципот на регионална ротација како и заложбата да биде избран најдобриот кандидат.
Керим по посетата на Сенегал, ги продолжува консултациите со земјите членки на Советот за Безбедност во Каиро, соопшти неговиот кабинет.На средбата биле разменети мислења за клучните прашања од агендата на Обединетите Нации, како што се целите на одржливиот развој, безбедносната арх

loading...