Шри Ланка: Уапсиле, па депортирале Британка поради нејзината тетоважа со Буда

Loading...

Британска туристка беше уапсена на аеродоромот на Шри Ланка поради истетовираната слика од Буда на нејзината рака, бидејќи според верувањето на ова земја таа претставува голема закана за нивната религија.Властите на Шри Ланка привеле, а потоа наложиле депортација на една туристка од Британија затоа што на десната рака има тетоважа од Буда – стои во соопштението на локалната полиција.
Шри Ланка е претежно будистичка држава, чии власти строго ги казнуваат луѓето за кои што сметаат дека се закана за религијата.
Така, во август 2012 година, три француски туристки беа осудени на условна казна од шест месеци затвор затоа што ја бакнале статуата на Буда, што властите на Шри Ланка го сметале за знак на непочитување.
 Властите на Шри Ланка привеле, а потоа наложиле депортација на една туристка од Британија затоа што на десната рака има тетоважа од Буда – ст

loading...
Loading...