Што да направите со храната на која и поминал рокот на траење

Loading...

Колку пати ви се случило да ви останат банани во фрижидерот и потоа да немате друго решение освен да ги фрлите? Не очајувајте, бидејќи лебот од банана може да биде одлична причина зошто да ги зачувате старите банани уште еден ден во вашиот фрижидер. Но, не се само бананите оние кои скапуваат во вашата кујна. Еве некоку корисни совети што да направите со храната на која и поминал рокот на траење или едноставно презреала стоејќи во фрижидерот.
–          Чувајте запечатени кеси за замрзнување и во оној момент кога ќе забележите дека зеленчукот почнува да омекнува, ставети ги во кесите и замрзнете ги. На овој начин ќе си направиите зеленчукови резерви кои ќе ги искорите подоцна.
–          Презреаното овошје е одлична состојка за подоготвка на сладок џем. Всушност, не ни тешко да се направи. Едноставно, го вриете презреаното овошје заедно со сок од лимон и малку шеќер и веќе имате слатки резерви на вкусен џем.
–          Бајатиот леб може да го измелете и претворите во лебни трошки кои ќе ви послужат како презла во подготовка на филети или пак за вкусни ќофтиња.
–          Просечниот рок на траење на зачините е околку шест месеци. После тоа тие го губат својот потенцијал и не се толку добри за храната која ја готвите. Што може да направите?
Повеќе на najadise.mkНо, не се само бананите оние кои скапуваат во вашата кујна. Еве некоку корисни совети што да направите со храната на која и поминал рокот на траење

loading...
Loading...