Што да сторите кога се чувствувате поразени?

Loading...

Ако работите се одвиваат катастрофално лошо, дозволено да е да се нервирате, но не повеќе од четири минути. Еве што да направите во петтата минута. 1. Повлечете линија
Што чувствувате: Вашиот розов свет се сруши, бес, паника, социјална изолираност, се ви е преку глава.
Што да сторите во врска со тоа: „Еден трик е да направите листа на она што е, всушност, не е во ред“, пишува Ед Катмул, д-р, претседател на Волт Дизни и Пиксар Анимационо Студио, во својата нова книга „Креативност“, „Надминување на невидливите сили кои стојат на патот на вистинската инспирација“.
„Обично, по правењето на листата, се наоѓате во можност да ги групирате повеќето од прашањата во две или три поголеми, опфаќајќи ги сите проблеми. Тоа значи дека не се сите толку лоши. Имајќи ја конечната листа на проблеми е многу подобро, отколку да се има нелогично чувство дека сè е во ред.“
2. Славете ги вашите супер сили
Што чувствувате: Немате жилавост, енергија. Сите стануваат богати, познати, моќни, се венчаат. Но не и вие.
Што да сторите во врска со тоа: Проверете ги сликите од вашето детство и запрашајте се: Што 6-годишниот вие би кажал за вашиот сегашен живот? Веројатно ќе помислите дека сте неверојатни, само затоа што имате сок во фрижидерот.

3. Пронајдете го вашиот внатрешен инженер
Што чувствувате: Неуспех. Сте поминале шест месеци плетејќи шамија дека да ја откриете топката на предивото. Со други зборови, не сте успеале.
Што да сторите во врска со тоа: Директно признавајте го неуспехот. „Повеќе не се плашетеда сте критикувани од персоналот и станете подготвени да ги преземете ризиците кои често се етапи кон креативни откритија“, пишува Карл Оноре, автор на „Бавно Поправување
4. Признаваат најдобриот развод што некогаш сте го имале
Што чувствувате: Нешто многу, многу лошо се случува со вас. И не можете да го поправите.
Што да сторите во врска со тоа: Во анкетата на стотици луѓе, Меган Мекардил истражувал: Зошто неуспехот добар клуч за успехот. Анкетата покажала дека кога луѓето биле прашани што мислат дека е најдобро што треба некогаш да им се случи, тие дадоа вообичаените одговори: исполнување на брачен другар, децата. Но кога ги прашале што мислат кои биле најдобрите нешта што некогаш им се случиле нив, тие ги навеле работите од кои повеќето од нас се плашат: развод, добивање отказ, рак. Како Мекардил заклучува, „моментите на криза може да ве трансформираат“.
5. Погледнете оддалеку
Што чувствувате: Твојот свет е сив и секогаш ќе биде во сива боја.
Што да направите во врска со тоа: Фокусирајте го вашиот поглед оддалеку. Доколку сега сте во тешка и безизлезна ситуација, не го гледајте тоа како крај на се, ставете ги сите работи и добри и лоши пред вас и погледнете од птичја перспектива. Се си има своја причина, бидете трпеливи – ќе се исплати!1. Повлечете линија
Што чувствувате: Вашиот розов свет

loading...
Loading...