Што е глутен – погледнете го видеото

Loading...

Глутенот е нерастворлив дел од протеин составен од протеините глијадин и глутенин. Тој се наоѓа во одредени житарки, како пченица, ‘рж и јачмен. Глутенот ја дава еластичноста на тестото од овие житарки.Ваквата храна може да предизвика алергиски реакции кај одредени луѓе. Истата храна може да предизвика само одредени сиптоми од алергиите, како болки во стомакот, умор, чешање или болки во зглобовите. Исхраната без глутен помага во ослободување од симптомите.
Но, не знаеме колкумина ги имаат овие симптоми. Голем број луѓе може да ги имаат истите симптоми од други делови од исхраната, не глутенот. Најчесто, луѓето мислат дека се чувствителни на глутен и ги имаат симптомите, но ги немаат.
Ако упорно не можете да си објасните што е глутенот, ова е совршеното видео за вас.
 
Ваквата храна може да предизвика алергиски реакции кај одредени луѓе. Истата храна може да предизвика само одредени сиптоми од алергиите, како болк

loading...