Што е помалку здраво путерот или маргаринот?

Loading...

Путерот и маргаринот се слични производи и се добиваат од млечни компоненти, растителни масла и останати состојќи. Треба да знаеме дека маргаринот во себе не содржи холестерол, што не е случај со путерот. Од друга страна, путерот претставува јадење од емулзија на зрнeстата маст, до кои се доаѓа со “гмечење” на млекото и кајмакот.
Двата млечни производи содржат доста корисни витамини и минерали, па имаат голем број “поддржувачи”, спремни да застанат во одбрана на едниот или другиот продукт. Особите кои имаат проблеми со здравјето, вообичаено се определуваат за маргаринот, бидејќи тој во себе не содржи холестерол. Сепак, најновите истражувања покажале дека кога станува збор за калориите, можеме да ја најдеме истата количина и во едниот и во другиот производ. Ова откритие секако не му оди ниту на маргаринот, ниту на путерот во корист.

Путерот содржи масти, додека маргаринот содржи одредена помала количина на заситени масти и масни киселини. Меѓутоа, тоа што новите истражувања го открија е дека масните киселини можат да предизвикаат кардиоваскуларни заболувања и на тој начин да го нарушат нашето здравје.
Лекарите исто така истакнуваат дека маргаринот, вклучувајќи ги и неговите различни врсти, содржи таканарачени корисни масти (полинезаситени), додека путерот во себе содржи “лоши масти”, кои го зголемуваат ризикот кога станува збор за срцевите заболувања.
Маргаринот се добива со процес на хидрогенизација на растителните масла, во чиј што тек доаѓа до ферментирање на количините на “лошите масти”. А пак врстите кои не се во толку цврста конзистентност, тие во себе содржат многу помалку од таканаречените “штетни масти”.
Путерот се смета за многу не корисен и не здрав, поради големата количина на масти и холесторол.
После сè, може да се заклучи следното – доколку сакате да го зачувате здравјето, најпаметно е да не претерувате ни со едниот, ни со другиот производ.Треба да знаеме дека маргаринот во себе не содржи холестерол, што не е случај со путерот. Од друга страна, путерот претставува јадење од емулзија н

loading...
Loading...