Што открива најпознатиот српски адвокат Том Фил?

Loading...

Нему никогаш навистина не му било важно Хаг да ја докаже некогавата невиност. Тој одсекогаш тврдел  дека би сакал да го увери светот што навистина се случувало на просторите на СФРЈ. „Ги бранев најважните луѓе во државата- Слободан Милошевиќ, Јованка Броз, Борка Вучиќ, Жарко Лаушевиќ, цел врв на СПС и осудените за 700 убиства“-  кажува најпознатиот српски адвокат Том Фил.
Тој е запамтен во правосудбата по ставот дека „ако треба ќе го брани и црниот ѓавол“. Додава дека убијците се лесни за соработка за разлика од политичарите.
– „Моралните дилеми дали ќе бранам некој кој ги раскрварил рацете ги расчистив многу одамна со самиот себе. Во моментот кога влегувам во судницата престанувам да бидам човел и станувам адвокат, бидејќи тоа не е место за емоции“- кажува Фил.

Вистина е дека бившиот претседател слободан Милошевиќ бил доста впечатлива личност! – Нему никогаш не му било важно дали во Хаг ќе се докаже неговата невиност. Тој тврдел дека сака да го увери светот што навистина се случува на просторите на СФРЈ. Бил доста тврдоглав.

Во Хаг самиот покажал некои документи кои не му биле од корист. Но, најстрашното од се што доживеав во целиот тој процес бил фактот дека документите кои биле користени против него во Хаг стигнале од Београд во Трибунал во две најлонски кеси на кои пишувало „Долче Вита“(сладок живот). Тогашниот начелник на генерал шртабот Небојша Павковиќ строго доверените тајни ги предал во две најлонски кеси- открива Фил.„Ги бранев најважните луѓе во државата- Слободан Милошевиќ, Јованка Броз, Борка Вучиќ, Жарко Лаушевиќ, цел врв на СПС и осудените за 700 убис

loading...
Loading...