Што треба да појадувате?

Без оглед што сте слушнале или прочитале секогаш е најдобро прво да појадувате, а потоа да продолжите со секојдневните обврски. Ако мислите дека за време на ноќта и сонот сте го одмарале вашиот организам, грешите. Луѓето го пропуштаат појадокот од разни причини, но најчеста е недостатокот на време.Еве некои од грешките кои ги правиме наутро, кога ќе се разбудиме:
Не појадувамеПрескокнувањето на појадокот од било која причина е прва утринска грешка која не би требало да ја повторувате. Доколку немате време за подготвување доручек, најдобро решение е да го подготвите претходната вечер пред да си легнете.
Прејадување за појадокСекако дека појадокот не треба долго да трае, но тоа не значи дека треба да јадете како да не сте јаделе со денови. Здравиот оброк е задолжителен, но нема потреба да се прејадувате. Тешкиот појадок може тешко да му падне на желудникот и да го отежни варењето.
Ист појадок секое утроСнегулки и млеко секое утро се утеха во смисла да се храните здраво, но не треба да ги конзумирате баш секое утро.
Залевање со сок или водаХраната е потребно да се изџвака, а не само да се голтне. „Џвакај, не голтај“ е опомена која сигурно сте ја добиле барем еднаш од вашите родители. Голтањето никако не е препорачливо, како ни заливање со течности. Може тешко да му падне на желудникот и варењето.
Јадење набрзинаПокрај тоа што може да го испуштите својот појадок во брзање и да се извалкате, ваквиот начин на конзумирање појадок одзема доста енергија и наскоро повторно ќе огладнете.Еве некои од грешките кои ги правиме наутро, кога ќе се разбудиме:
Не појадувамеПрескокнувањето на појадокот од било

Пронајдете не на следниве мрежи: