Што всушност претставува кантарионот?

Loading...

Кантарионот се покажа како исклучително успешен антидепресив за третман на многу ментални болести како депресија и траума, и беше откриено дека има помалку несакани ефекти од другите антидепресиви. Во Германија официјално е одобрен за третман на блага и умерена депресија, и нејзините лековити својства се призната од страна на Светската здравствена организација.Кантарионот е високо ценет поради лековитите својства на растението кое е познато повеќе од две децении. Употреблив како тоник, чај, масло или тинктура, а во последно време може да се најде во форма на капсула, која влијае на расположението и подобрување на емоционалната рамнотежа.
Кантарионот е растение кое расте до еден метар и цвета од мај до септември . Расте на суви ридови, на сончева ливади, пустината и необработеното земјиште.

 Медицински дел од цветот на растението и листовите се користи за лекување на стомачни болки, бели дробови, згрутчување на крвта, бубрезите, црниот дроб, слезината и мочниот меур. Посебно се препорачува за третман на неконтролирано мокрење.
Во народната медицина, оваа билка има посебна вредност во третманот на изгореници, хемороиди, и е одлична за лекување рани. Кантарионот е крајно ефективен и за зајакнување на косата, како и за реставрација на оштетена коса од бојадисување.
Значајно е да се напомене дека кантарионот најчесто се користи како природен антидепресив. Тој се покажа како исклучително успешен во лекувањето на многу ментални болести, од депресија па се до траума. Во Германија официјално е одобрен за третман на блага и умерена депресија, а нејзините лековити својства се признаени од страна на Светската здравствена организација. Во Германија, се издава само на рецепт, а причина за тоа е дека употребата на кантарионот ги намалува ефектите на одредени лекови. Исто така покажа дека има помалку несакани ефекти од другите антидепресиви.Кантарионот е високо ценет поради лековитите својства на растението кое е познато повеќе од две децении. Употреблив како тоник, чај, масло или тинк

loading...
Loading...