Шведски научници развија лек за педофилија

Loading...

„Дејли Меил“ ги наведува оценките на експертите дека сексуалното злоставување долгорочно предизвикува тешки емоционални и физички потешкотии.Истражувањето спроведено од група шведски научници се занимавало со прашањето за наследноста на педофилијата и покажало дека добар дел од мажите вклучени во студија за педофилијата направиле некој престап кон дете.
Во истражувањето кое требало да одговори на прашањето дали лековите им помагаат на престапниците коишто се бореле со нагони да злоставуваат деца, откриено е дека 90 отсто сториле прекршок над деца, а голем дел од нив злоставувале и возрасни.
Во некои случаи, жртви биле и мажи и жени, што покажало широк спектар на злоставување.
Дали лековите влијаат на педофилите и им помагаат да ги контролираат своите нагони?
Авторот на студијата Белинда Виндер, водечки експерт во истражувањето и проценка на примена на таков вид лекови во затворите во Велика Британија, уверува дека лековите ја ублажуваат педофилската опседнатост.
Се чини дека лек за „придушување“ на тестостеронот добро делува и дека тоа е еден вид на превенција.
Од први април 2016 година, овој лек и психолошко лекување се нудат во британските затвори.Истражувањето спроведено од група шведски научници се занимавало со прашањето за наследноста на педофилијата и покажало дека добар дел од мажите вк

loading...