ТАБЕЛА: Еве колку часа треба да спиете според возраста!

Loading...

Табелата е изготвена по препораки на Националната фондација за спиење на САД. Според неа, недостатокот на доволно сон е еден од најголемите проблеми на нашиот век.Во САД, 40% од населението страда од акутна ненаспаност, а 60% од жените никогаш не можат да се наспијат.
„Недоволно или премногу долго спиење доведува до зголемен ризик од разни болести – кардиолошки, канцерогени или психички оптоварувања“ – објаснува Лорен Хејл, професор по превентивна медицина во Stony Brook University.
Табелата е дел од последната голема студија спроведена од Националната фондација за спиење. Таа е направена по едногодишни студии и консултации со лекарите.

Погледнете табелата и дознајте кое е препорачаното количество сон за секоја возраст:
Во САД, 40% од населението страда од акутна ненаспаност, а 60% од жените никогаш не можат да се наспијат.
„Недоволно или премногу дол

loading...