Таџикистан ја гради највисоката брана на светот

Таџикистан официјално почна со изградба на браната Рогун, голем проект кој по завршувањето ќе претставува највисока брана на светот и ќе обезбеди снабдување со електрична енергија на централна Азија.Браната Рогун, која ќе биде висока 335 метри и вредна 3,9 милијарди долари, ќе се наоѓа на 100 километри источно од главниот град Душанбе и треба да овозможи испорака на електрична енергија без прекин, што беше чест случај во зимскиот период во земјата.
– Почетокот на работите на ова големо градилиште е настан на годината во Таџикистан. Им ветувам на соседните земји дека Таџикистан никогаш нема да дозволи да останат без вода, изјави таџикистанскиот претседател Емомали Рахмон. Браната Рогун, која ќе биде висока 335 метри и вредна 3,9 милијарди долари, ќе се наоѓа на 100 километри источно од главниот град Душанбе и треба д

Пронајдете не на следниве мрежи: