Таен документ на Рајхот – Телеграма Бр. 2 од 6 Сеп. 1944

Таен документ на РајхотТЕЛЕГРАМА
6. септември 1944 (Г-писмо)
Со специјален воз на 6-ти септември 1944  2:20ч.
Пристигна на   6-ти септември 1944  2:55ч.
Забелешка: Бр. 1444 да се испрати до Германскиот Конзулат 6.9.44
1) Телефонски
2) Германски конзулат на Софија
Телефон и цифра -исклучиво
Тајна белешка за тајните работи на Рајхот
За Амбасадорот Бекерле
ГР. Гарбен во Скопје денес го доби следното упатство од Министер за надворешни работи на Рајхот.
Следи текстот од телеграмата:
Откако Советскиот сојуз и’ објави војна на Бугарија, Фирерот веднаш даде наредба за прогласување на независноста на Македонија.
Затоа, Министерот за надворешни работи на Рајхот Ве овласти Вас, ова прогласување да биде извршено со сите можни средства кои Ви стојат на располагање, преку Комитетот, без никакво одолжување, а се очекува што е можно побрзо конечно образложение од ваша страна.
Конечно телеграфско упатство Скопје
Рајнебек
Примерок бр. 12
358042 (печат)
Извор: mn.mkТЕЛЕГРАМА
6. септември 1944 (Г-писмо)
Со специјален воз на 6-ти септември 1944  2:20ч.
Пристигна на&n

Пронајдете не на следниве мрежи: