Ознака: христијанство

Занимливости

Денеска е тежок празник: Еве што никако не смеете да правите!

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 6 октомври, а православните верници го празнуваат Св. апостол Тома.Свети апостол Тома е познат меѓу народот по неговото неверување, но на малку […]

Вести

Денеска е Крстовден: Еве што никако не смеете да правите!

Воздвижение на Чесниот крст (Крстовден)Празник на Чесниот Господов крст Именден празнуваат: Крсте, Крстинка, Крстана, Кристина, Христина, Кристијан… Празникот Воздвижение на чесниот крст, во народот познат како Крстовден, се празнува во […]

Вести

Утре е Мала Богородица: Еве што не треба да правите

Кај народот овој празник се одбележува со живописни обичаи, особено посветени на раѓањето.Некои семејства во свечена облека, иако не одат на слава или не слават, повеќе денови поминуваат во празнично […]

Вести

„Крајот на белата Христијанска Америка“: СОРОС финансира книга за крајот на белото христијанство во Америка

На сајтот на Фондацијата Отворено општество на Сорос се најде најава за промоција на книгата „Крајот на белата Христијанска Америка“Како извршен директор  на  Институт за истражување на религијата, Роберт П. […]