Тексас со закон го забрани шеријатското право

Loading...

Тексас повторно создаде стандард за однесување на своите граѓани, пишува American News.Според извештаите, во институциите на Тексас помина законот според кој на муслиманите им се забранети обидите да ги институционализираат своите правила базирани на шеријатското право во нивните заедници.
Сенаторката Дона Кемпбел не ја нагласи забраната за исламските закони во нацртот, но мерката гарантира дека ниеден закон од „странски судови“ нема да биде присвоен во судовите во Тексас.
„Сакаме само да се осигураме дека нема да го попречиме законот на Тексас, односно американскиот закон, со странски закони, а особено во делот на законите за формирање на семејството“, коментира Кембел.
Муслиманската заедница веќе се обиде го стопира поминувањето на законот, тврдејќи дека е антимуслиманска мерка и „решение што си бара проблем“.Според извештаите, во институциите на Тексас помина законот според кој на муслиманите им се забранети обидите да ги институционализираат своите пра

loading...