Тинејџерка останала без својот вид и слух од вакцина против ХПВ

Осумнаесет годишната тинејџерка Мари – Осеан Бургињон од Бордо, Франција  завршила во инвалидска количка, и е речиси сосема слепа и глува. Мари – Осеан Бургињон(18) од Бордо, Франција  завршила во инвалидска количка, и е речиси сосема слепа и глува. Симптомите и се појавиле два месеци откако примила вакцина против ХПВ вирусот.
И покрај тоа што експертите велат дека нема никаков доказ дека вакцината е виновна за состојбата на Мари, таа тврди дека вакцината Гардасил предизвикала влошување на нејзината здравствена состојба.
Откако девојчето ја примило вакцината почнала да повраќа и се вртело во главата, а имала и привремено губење на видот и парализа на екстремитетите на лицето.
Поради тоа одлучила да ја тужи француската компанија Sanofi Pasteur MDS која ја дистрибуира вакцината Гардасил, но и француската агенција за сигурност на лекови (АНСМ).
По неколку години и по многуте анализи се докажало дека Мари боледува од мултиплекс склероза.
Откако во медиумите протекла оваа вест уште три девојки решиле да покренат обвинение поради здравствените проблеми кои ги доживеале откако ја примиле вакцината во 2008 година. Две добиле кожна болест, додека третата има полимиозитис, воспаление на мускулите кое постепено доведува до парализа.Мари – Осеан Бургињон(18) од Бордо, Франција  завршила во инвалидска количка, и е речиси сосема слепа и глува. Симптомите и се појавиле д

Пронајдете не на следниве мрежи: