Тинејџерка спасена од проституција: „Морав да работам и за време на менструација, ми ставаа сунѓер во утробата!“

Loading...

Осумнаесет годишна Новосаѓанка која нејзината тетка С.М. успеала да ја извади од проституција, вонредно завршува средно училиште и се обидува да се врати во нормалниот живот. Иако звучи како модерна холивудска приказна со среќен крај, приказната на оваа девојка е далеку од тоа. Тоа е во едно мало место во Србија, кај роднини, побегнала веднаш по нова година од страв. Четири месеци откако таа била спасена од канџите на проституцијата, никој од нејзините макроа не е затворен заради недостаток на докази, како што соопштува тамошната полиција.
Проституција од 17 години
Девојката била вовлечена во проституција во почетокот 2013та година, на 17 години. За шест месеци таа променила десетина градови, била во неколку бордели и завршила на улиците да нуди сексуални услуги. Таа имала еден абортус и морала да работи и додека имала менструација, а за тоа да го прави и ставале сунѓер во нејзината утроба.

За среќа, нејзиното здравје не е сериозно оштетено, бидејќи тортурата е запрена во октомври. На истиот ден кога шокантната исповед на нејзината тетка која ја пренесоа медиумите, полицијата организираше напад и тргна да ја извлече девојката.
„Освен медицинска помош да се откаже од хероин, превентивна антибиотска терапија, девојката секојдневно имала психолог. Со непознати уште одбива контакт, не влегува во комуникација со колегите и никогаш не се осмелува да ја напушти куќата откако ќе се стемни. Често се буди ноќе, се тресе и молчи. Нејзината потресна приказна се уште никој не ја чул, дури ни најблиските. Би било полесно да зборува за тоа, но таа не сака. Кога е свесна, се однесува како да ја избришала од меморија целата година“ – прераскажува нејзината тетка.
Психолозите велат дека ова е состојба во која ќе живее следните неколку години, додека се соочи со сите свои болки и стравови. Ова е тешка борба, а таа не е дури ни до половина. Иако звучи како модерна холивудска приказна со среќен крај, приказната на оваа девојка е далеку од тоа. Тоа е во едно мало место во Србија, кај род

loading...
Loading...