Tиранската платформа започнува да се остварува

Loading...

Албанскиот медиум „Индекс онлајн“ пренесува дека за прв пат во Македонија претседателот на Собранието ќе биде Албанец и ќе биде од редовите на ДУИ.Ова го потврди шефот на кабинетот на Али Ахмети, Артан Груби,кој појасни дека овој договор е постигнат во четвртокот помеѓу идните коалициони партнери,ДУИ и СДСМ, за формирање на институциите во Македонија.
Албанските медиуми пишуваат дека од различни извори се дознава дека идниот претседател на Парламентот ќе биде Талат Џафери.
Иако првично било договорено Оливер Спасовски да биде претседател на Собранието, па после функцијата да ја преземе кадар на ДУИ, но сепак работите се смениле откако настанало незадоволство во редовите на дуи и Ахмети ја довел во прашање целата коалиција.
Со поставувањето на Албанец на чело на Собранието, започнува да се реализира Тиранската палтформа, која според експертската ајвност е неуставна и е вовед во федерализација на Македонија.Ова го потврди шефот на кабинетот на Али Ахмети, Артан Груби,кој појасни дека овој договор е постигнат во четвртокот помеѓу идните коалициони партн

loading...
Loading...