Топ листа на најлоши пасоши за патување низ светот!

Loading...

Глобалната компанија за консалтинг „Henli and Partners“, составила листа на најлоши пасоши за меѓународни патувања. Групата ги анализирала прописите за добивање на виза во сите земји на светот, и ги рангирале по бесплатното и слободно патување за своите граѓани.Можеби нема да се изненадите, најдобрите резултати ги добиле земјите во Европа. На прво место е Финска, Шведска и Велика Британија, на чии што државјани им е дозволен пристап во 173 земји низ целиот свет без потреба за виза.
На второ место се наоѓаат Данска, Германија, Луксембург и САД, на чии што граѓани им е дозволено патување без виза во 172 земји.
Овие бројки се во голема диспропорција со оние кои се на самото дно од листата. Судан, на пример, може да патуваат во 38 земји без виза, додека граѓаните од Пакистан може да избираат од 32 земји.
Листата на земјите, чии граѓани имаат најлоши пасоши за меѓународно патување без виза:

10.Либија – граѓаните можат да посетат 38 земји без виза
9.Шри Ланка – граѓаните можат да посетат 38 земји без виза
8.Судан – граѓаните можат да посетат 38 земји без виза
7.Непал – граѓаните можат да посетат 37 земји без виза
6.Еритреја – граѓаните можат да посетат 36 земји без виза
5.Палестинските територии – граѓаните можат да посетат 36 земји без виза
4.Пакистан – граѓаните можат да посетат 32 земји без виза
3.Сомалија – граѓаните можат да посетат 32 земји без виза
2.Ирак – граѓаните можат да посетат 31 земји без виза
1.Авганистан – граѓаните можат да посетат 28 земји без визаМожеби нема да се изненадите, најдобрите резултати ги добиле земјите во Европа. На прво место е Финска, Шведска и Велика Британија, на чии што држа

loading...
Loading...