Трамп го продолжи за една година ембаргото против Кубав

Американскиот претседател Доналд Трамп донесе одлкука за продолжување до 24 септември 2018 година на ограничувањата воведени против Куба, при што изјави дека го задржува правото да ги омекне, соопшти Белата куќа.вСтанува збор за закон, кој е во сила од 1917 година и со кој се дозволува да се воведуваат ограничувања во трговијата со земји, кои се непријателски настроени кон САД.
Во моментов Куба е единствената земја, која ги трпи последиците од овој закон. Во 2008 година од таа листа беше исклучена Северна Кореја, кон која, пак, истовремено се воведени најстроги санкции.
Трамп нагласи дека рокот на ембаргото, кое дејствува врз основа на тој закон истекува на 14 септември.
– Донесов одлука за продолжување на таа мерка кон Куба за уште една година согласно интересите на САД, додаде тој.
 Станува збор за закон, кој е во сила од 1917 година и со кој се дозволува да се воведуваат ограничувања во трговијата со земји, кои се неприј

Пронајдете не на следниве мрежи: