Трамп прогласи вонредна состојба во Луизијана

Претседателот на САД, Доналд Трамп прогласи денеска вонредна состојба во Луизијана откако поројните дождови предизвикани од тропската бура Харви ги погодија деловите на оваа американска сојузна држава.Прогласувањето вонредна состојба и овозможува на федералната Влада, посебно на Федералната агенција за управување со вонредни ситуации, да ги координира напорите за давање помош, како и средствата од федерелниот буџет за помош на загрозените од поплави.
– Оваа акција ќе помогне да се намалат проблемите и страдањата, кои вонредната ситуација му ги причини на локалното население, се наведува во соопштението на Белата куќа.
Бурата Харви претходно го погоди Тексас, а од поплавите најмногу е загрозен градот Хјустон.Прогласувањето вонредна состојба и овозможува на федералната Влада, посебно на Федералната агенција за управување со вонредни ситуации, да ги коорд

Пронајдете не на следниве мрежи: