Три професии кои се „ЛЕГЛО“ за психопати!

Loading...

Психологот Кевин Датон од Одделот за експериментална психологија на Универзитетот во Оксфорд, спроведе анкета во Велика Британија за да открие во кои професии „се кријат“ најголем број психопати.Според неговата анкета, на прво место се нашле менаџерите, а веднаш зад нив адвокатите и новинарите. На четвртото место се хирурзите, па полицајците, свештениците, готвачите и државните службеници.
Многу од вработените во овие професии се вклопуваат во профилот на еден психопат, иако некои од основните карактеристики, како што се самодовербата, егоцентирчноста, храброста и шармот, исто така, се карактеристични и за лица кои се стремат кон успех.
Во прилог на ова оди и студијата од британскиот академски весник „Журнал оф бизнис етикс“, во која се тврди дека психопатите кои се занимаваат со високо платени професии, како што се адвокат и менаџер, се често помалку успешни во работа од своите колеги
Таквите лица заработуват помалку пари и нивните врски и односи, исто така, се помалку успешни, стои во студијата.Според неговата анкета, на прво место се нашле менаџерите, а веднаш зад нив адвокатите и новинарите. На четвртото место се хирурзите

loading...