Трогателна приказна: Мало девојче ги молело докторите да и ја отсечат ногата!

Loading...

На Биљана Стојковиќ, деветгодишното девојче од Суботица,  и била ампутирана ногата поради рак на коските а за нејзино опоравување било неопходно да прими уште 4 хемотерапии во Милано.Борбата со ужасната болест на Драгана и Мирољуб Стојковиќ и нивната единица Билјана започнала во 2012 година кога после тренингот по гимнастика девојката се пожалила на болка во левата нога.
„Пред гимнастиката отиде на танц. Кога рече дека ја боли ногата, мислевме дека е во прашање воспаление, но утредента болките станаа посилни.“- кажува мајката.  Во болницата ја набљудувале и се посомневале дека е нешто озбилно а постоело и сомнеж дека има тумор на коските- потврдиле новосадските и београдските лекари.
Потоа следела хемотерапија, и и била пресадена коска која била донирана од Италија. После хемотерапијата мислевме дека лечењето е завршено- кажува Драгана Стојковиќ.
Во летото минатата година Билјана се сопнала од прагот и ја скршила коската на веќе оперираната нога. Носела гипс, но се чинело дека се е во ред, дури и контролите кај нејзиниот онколог биле добри.
Кога и го извадиле гипсот, зглобот и бил отечен. Болеста се вратила. Животот и бил загрозен и поради тоа и ја ампутирале ногата.
Трпела толку болки и ме молеше да го викнам докторот да и ја отсече ногата.

Стапивме во контакт со кошаркарката Наташа Ковачевиќ, на која и беше ампутирана потколеницата, бидејќи моето дете сакаше да се увери дека може да живее со протеза.
Наташа ја посетила , зборувале и и помогнала на Билјана.
„Меѓутоа пративме и дописи и примероци на ткива во Италија и добивме одговор од Милано дека се потребни уште 4 хемотерапии, а за лечење во Италија ни беа неопходни 20.000 евра кои ние ги немавме“- раскажува Драгана.
Родителите на Билјана давале се од себе за опоравувањето на својата ќерка, а се започнала и хуманитарна акција под мотото „Твоето малку на билјана иу значи многу“
„Се надеваме на најдобро, но знам дека ќе биде многу тешко“- била искрена Билјана.  Ми паѓа косата, имам мачнини, ќе бидам во изолација и поради тоа сакам сега што повеќе да си играм со своите другарчиња, да одам во школо за цртање и да ги хранам напуштените кутриња. Не сакам никој да ме сожалува.- кажала одлучно ова храбро девојче.Борбата со ужасната болест на Драгана и Мирољуб Стојковиќ и нивната единица Билјана започнала во 2012 година кога после тренингот по гимнастика дев

loading...
Loading...