Турција ќе гради затвори за хомосексуалците

Loading...

Затворениците кои ќе се изјаснат дека се геј, нема да делат заеднички простор со останатите престапници. – наведе министерот Бекир Боздаг.Ваквата одлука предизвика загриженост кај здруженијата за заштита на правата на геј популацијата, бидејќи стравуваат дека таквата одлука може да дополнително да ја изрази хомофобијата и дискриминацијата кон хомосекуалците во Турција. 
Министерот за правда, Бекир Боздаг, изјави дека планира изградба на затворски установи во кои хомосексуалците ќе бидат одвоени од другите затвореници со цел да бидат заштитени.
Според досегашните статистики, 79 затвореници признале дека се хомосексуалци, бисексуалци или транвестити, но се смета дека нивниот број е поголем бидејќи многумина не сакаат да ја откријат својата сексуална ориентација.
Иако владеачката исламистичка партија донесе низа реформи за човекови права за да се зголемат напорите на Турција да се придружи кон ЕУ, таа сепак не ги призна правата на хомосексуалците.Ваквата одлука предизвика загриженост кај здруженијата за заштита на правата на геј популацијата, бидејќи стравуваат дека таквата одлука може да до

loading...
Loading...