Турски градоначалник побара турскиот јазик да биде прогласен за официјален во Бугарија

Loading...

Градоначалникот Омер Фарук Челик повика внатрешно раселените лица масовно да гласаат на 26 март, за да станат Турците во Бугарија помоќни, турскиот јазик да стане официјален и братската заедница да заживее мирно.Фарук Челик е градоначалник на општина Шехзаделер во југозападната провинција Маниса, денес тој ја прифатил делегацијата на регионалното друштво на балканските иселеници со лидерот Мустафа Кадер.
Кадер побарал поддршка од градоначалникот за денот на гласањето и добил гаранции дека за двојните граѓани ќе биде обезбеден бесплатен превоз за гласачите. 
Тој повикал на висока излезност, истакнувајќи ја критичната важност на овие парламентарни избори како за Турците во Бугарија, така и за внатрешно раселените лица во Турција. Целта ни е да достигнеме 20% поддршка, бидејќи само така во Бугарија ќе можеме да го користиме мирно турскиот јазик. За возврат градоначалникот изјави дека изборите на 26 март треба да ги направат Турците во Бугарија посилни и поради тоа е императив тие да бидат поддржани.
Тој ги повика сите иселеници во Турција, како и сите Турци во Бугарија, браќа по националност и религија, да го искористат своето право на глас. А како резултат на изборите – Турците да станат многу посилни и турскиот јазик да биде прогласен за официјален.Фарук Челик е градоначалник на општина Шехзаделер во југозападната провинција Маниса, денес тој ја прифатил делегацијата на регионалното друштво на

loading...
Loading...