Турските обвинители со полицијата влегоа во базата Инџирлик: Ердоган прави детален претрес

Loading...

Турските обвинители со полицијата влегле во базата воздухопловната база Инџирлик која ја користат воздухопловните сили на САД и Турција. Претресот на базата се извршува поради сомнение за поврзаност помеѓу офицерите кои работат тука со пучиститеВластите исто така тврдат дека најмалку еден Ф-16 кој бил украден од пучистите, добил дополна на гориво во воздух од еден од воздушните танкери кои полетале од базата Инџирлик. Во базата која исто така се користи од НАТО и САД исто така се чува и тактичко нуклеарно оружје, а базата активно се користеше од страна на Вашингтон во обидите за воена кампања против ИСИС во Сирија.
 
Воздухопловната база беше блокирана од Турската војска по пропаднатиот пуч, што доведе до прекин на нападите врз ИСИС. Електричната енергија во базата исто така е исклучена, што ги натера Американците да користат сопствени извори на енергија, со цел да ги продолжат нападите во Сирија.
 
Властите исто така тврдат дека најмалку еден Ф-16 кој бил украден од пучистите, добил дополна на гориво во воздух од еден од воздушните танкери кои

loading...