Убиство за кое плачеше цел регион: 20 години од опсадата во која настрадаа балканските Ромео и Јулија

Loading...

Осадата на Сараево, една од најдолгите во модната историја, завршена е пред точно 20 години. За време на таа опсада загинале и Бошко Бркиќ и Адмира Исмиќ, познати како сараевските Ромео и Јулија, а ниту една страна не ја превземала одговорноста за нивното убиство.Опсадата на Сараево е завршена на 29 февруари 1996 година по 1.425 дена. За тоа време од околните брда на Сараево дневно паѓале 330 гранати, а на 22 јули 1993 година врз жителите биле испалени рекордни 3.777 гранати. За време на опсадата настрадале 10.000 луѓе, меѓу кои и 1.500 деца, а градот останал без вода, храна и струја.

Љубов која ја завршил истрел
крајот на опсадата не ја доживеале ниту Бошко Бркиќ и Адмира Исмиќ, сараевските Ромео и Јулија. Загинале во обид да избегаат од завоената Босна и Херцеговина. На мостот Врбањ на 18 мај 1993 година погодени се со снајперски истрел.
Млади и вљубени, Србинот и Босанката, православец и муслиманка, во време кога тоа било скоро невозможно, се подготвувале за венчавка и бегство од неподносливата релност. Нивната средношколска љубов, после девет години ја прекинал истрел, а никогаш не се дознало чиј.

 
Нивните тела останале да лежат на улица седум дена. Српската војска ги извлекла нивните тела од мостот и ги погребала во Лукавици. По завршување на војната на иницијатива и желба на родителите на Адмира, нивните посмртни останки префрлени се на гробиштата Лав во Сараево и биле заедно погребани.
Мајката на Бошко Рада смета дека тие како Ромео и Јулија ќе станат еден од паровите кои не се забораваат. Само што таа додава дека нивните семејства не биле против нивната врска, како што било со трагичниот пар на Шекспир.
За нив биле снимени неколку документарни филмови. „Забрањено пушење“ снимило песна под името „Бошко и Адмир“, а истото го сторил и пејачот Бил Маден.
Опсадата на Сараево е завршена на 29 февруари 1996 година по 1.425 дена. За тоа време од околните брда на Сараево дневно паѓале 330 гранати, а на 2

loading...
Loading...