Ужасна вистина за четките за заби!

Loading...

Иако вам вашата четкичка за заби со голо око ви изгледа сосема добро, имајте на ум дека една просечна четкичка содржи 10 милиони бактерии, вклучувајќи ја и Ешерихија коли и стафилококата, покажало едно истражување во Манчестер.Каква е всушност состојбата во устата?
Во устата се наоѓаат помеѓу 100 до 200 бактерии. Во неизмиената уста можат да бидат микроби исто колку и на подот од тоалетот. Вашата четкичка за заби како магнет за бактерии а ги собира од неколку извори.
Доколку ја чувате четкичката блиску до мијалникот, треба да знаете дека се разнесуваат честички при секое миење на рацете. Истата ситуација е и со пуштањето на водата во WC-то. Бактериите и вирусите тогаш остануваат доволно долго во зракот  за да „паднат“ во целиот тоалет.
Истражувањето покажало дека бактериите кои ја предизвикуваат дијареата , после пуштање  ва водата и до 25 сантиметри во зракот.
Како да ја одржите четкичката чиста?

– Секои три до 4 месеци купете нова четкица
– Користете квалитетна паста за заби
– Не ја делете својата четкица со другите
– Чистете ја четкицата прочистете ја некогаш со средтсво за испирање на устата посебно ако четката ви паднала на подот. Каква е всушност состојбата во устата?
Во устата се наоѓаат помеѓу 100 до 200 бактерии. Во неизмиената уста можат да бидат

loading...
Loading...