Ужасни последици од користење на солариум: Секоја година во светот има повеќе од 450.000 случаеви со рак на кожа!

Loading...

Секоја година повеќе од 450.000 луѓе во светот добиваат рак на кожата поради користење на солариум- се наведува во студијата објавена во медицинското списание „JAMA Dermatology.“Научниците од Универзитетот во Станфорд (Калифорнија) анализирале 88 истражувања од Европа, САД и Автстралија и утврдиле дека 35,7 посто од возрасните, 55 посто од студентите и 19,3 посто од млади луѓе користеле вештачко сончање.
На основа на истражувањето експертите потврдиле дека на глобално ниво ризикот од добивање на карцином изнесува помеѓу три и 21,8 посто.
Благодарејќи на тоа истражување тие пресметале дека 450.000 случаеви на карцином на кожата и 10.000 случаеви со рак на кожата(меланом) е директно поврзано со вештачките УВ зрачења.Научниците од Универзитетот во Станфорд (Калифорнија) анализирале 88 истражувања од Европа, САД и Автстралија и утврдиле дека 35,7 посто од возрасн

loading...
Loading...