Вака правилно се подготвува турско кафе!

Турското кафе или како што се почесто го именуваме, македонско, е кофеински пијалак со кој на многумина им започнува денот.Кафето оригинално се готви во бакарно ѓезве, а млеко или крем, никогаш не се додаваат во вистинското турско кафе. Шеќер се додава по желба.
Посебноста во приготвувањето е што шеќерот и кафето се ставаат во ѓезве и се оставаат да се растопат заедно на рингла. Потоа се додава водата и се чека кафето да зоврие, па се става во шолја.
Турското кафе секогаш се служи со пена на врвот.
Најдобро е кога зрната кафе се добро и ситно сомелени.
Во некои турски (арапски) региони, нечие богатство се покажува така што се ставаат неколку зрна кафе на тацната покрај шолјата.
Lady.mkКафето оригинално се готви во бакарно ѓезве, а млеко или крем, никогаш не се додаваат во вистинското турско кафе. Шеќер се додава по желба.

Пронајдете не на следниве мрежи: