Ванковска: Постапката на Џафери е во духот на либанскиот модел на споделување на власта

Loading...

Професорката Билјана Ванковска се огласи со нов статус на својот Фејсбук профил. овој пат за седнувањето на Талат Џафери во претседателскиот кабинет. Ванковска пишува:-Ах, гледам Талат Џафери седнал во претседателскиот кабинет, ама не како прв меѓу еднаквите народни претставници или поточно како прв во претставничкото тело на граѓаните, и како носител на втората функција по легитимитет во државата (иако е избран не сомнителен начин) – ама, седнал како Албанец. Ова никако не е во духот на парламентаризмот и либералната демократија, туку евентуално на либанскиот модел на споделување на власта. Мојата чудесна земја!-Ах, гледам Талат Џафери седнал во претседателскиот кабинет, ама не како прв меѓу еднаквите народни претставници или поточно како прв во претставни

loading...